Κυριακή 27 Ιουλίου 2008

Πετρόχτιστες βρύσες στις γειτονιές της Βυτίνας

Από καιρό τώρα είναι έτοιμες προς χρήση αλλά και προς την καλαισθησία τού τόπου δύο παραδοσιακές πετρόχτιστες βρύσες.
Ευελπιστούμε να πραγματοποιηθούν  και άλλα τέτοια έργα ώστε να αναδειχτούν όλες οι γειτονιές της Βυτίνας.
 

 Έργα του Συνδέσμου Φιλοπροόδων Βυτίνας  υπό την προεδρία του Αθανάσιου Κων. Ζαχαρόπουλου


Πετρόχτιστη βρύση στου Σουλακιώτη.






Πετρόχτιστη βρύση στο Αλώνι Παναγίτσας.



Διαβαστε Περισσότερα....

Σάββατο 19 Ιουλίου 2008

Νομός Αρκαδίας


Η φωτογραφία ανήκει στο www.inarcadia.gr
από όπου και την αναδημοσιεύουμε.
Ευχαριστούμε για την παραχώρηση.


Διαβαστε Περισσότερα....

Σάββατο 31 Μαΐου 2008

ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ

Δώστε άλλη αξία και ενδιαφέρον κατά την επίσκεψή σας στην Βυτίνα το τριήμερο του Αγίου πνεύματος. Αξιοποιήστε τον χάρτη που μέσα από το blog μας μπορείτε να εκτυπώσετε και γνωρίστε την γύρω περιοχή. Είναι μια ευκαιρία να ζήσετε τον θρησκευτικό τουρισμό και να επισκεφτείτε την Μονή Κερνίτσης που βρίσκεται τρία χιλιόμετρα μετά το γειτονικό χωριό Νυμφασία. Ένα μοναστήρι που βρίσκεται εκεί από τον δέκατο αιώνα μετά Χριστόν Ταυτόχρονα θα νιώσετε την μαγεία αλλά και την ιδιαίτερη δύναμη της φύσης καθώς το τοπίο που θα δείτε θα σας ταξιδέψει. Εμείς θα σας δώσουμε ένα μικρό πρόγραμμα που μπορείτε να ακολουθήσετε το τριήμερο. Α) ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ :

  • Απολαύστε ένα ελληνικό καφέ στη πλατεία του χωριού Μαγούλιανα 5 χιλιόμετρα από την Βυτίνα προς Δημητσάνα. Έτσι θα γνωρίσετε το ψηλότερο χωρίο της Πελοποννήσου στα 1350 μέτρα. Στην Πλατεία υπάρχει ένας πλάτανος που θα σας μαγέψει με το μέγεθός του.
  • Επιλέξτε ένα από τα πολλά εστιατόρια της Βυτίνας για ένα ελαφρύ δείπνο.
  • Κάντε ένα περίπατο στον δρόμο της αγάπης μετά το φαγητό σας και η συζήτηση με την παρέα σας θα σας γαληνέψει.

Β) ΣΑΒΒΑΤΟ:

  • Αξιοποιήστε την ημέρα αυτή κάνοντας ένα μικρό γύρο του Μαινάλου.
  • Ξεκινήστε νωρίς το πρωί με ένα φυσικό χυμό στην πλατεία της Βυτίνας.
  • Επίσκεψη στο χωριό Λαγκάδια 15 χιλιόμετρα στον δρόμο Βυτίνας-Πύργου. Ένα από τα πιό όμορφα χωριά της Ορεινής Γορτυνίας.
  • Επιστροφή με κατεύθυνση στα χωριά Δημητσάνα - Στεμνίτσα. Περπατήστε στα σοκάκια , γνωρίστε τον πολιτισμό και την ιδιομορφία της περιοχής , από τις ιστορικότερες της Ελλάδας , δείτε το μουσείο υδροκίνησης , το λαογραφικό μουσείο ,την μονή Ιωάννου προδρόμου χτισμένη κυριολεκτικά πάνω στα βράχια , την ιστορική Βιβλιοθήκη της Δημητσάνας: 
  •  https://www.vivliothiki-dimitsanas.gr/
  • Δοκιμάστε τα γλυκά από το παραδοσιακό εργαστήρι ΛΟΥΣΙΟΣ στη Δημητσάνα και ιδιαίτερα το γλυκό "" κοπενχαγ稨. Είναι μια καλή ιδέα για ένα μικρό δώρο σε κάποιον όταν επιστρέψετε στο σπίτι σας.
  • Το μεσημέρι θα βρείτε πολλά παραδοσιακά ταβερνάκια στα δύο αυτά χωριά για φαγητό.
  • Μπορείτε ακόμα να κάνετε πικνίκ εάν έχετε προετοιμαστεί κατάλληλα με φαγητό , κρασί και νερό μέσα στο δάσος του Μαινάλου.
  • Συνεχίστε την πορεία σας μέσα στο δάσος του Μαινάλου με κατεύθυνση το χωριό Χρυσοβίτσι και το χωριό Λιμποβίσι. Το χωριό Λιμποβίσι είναι το χωριό που γεννήθηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Εκεί θα δείτε το σπίτι της οικογένειας Κολοκοτρώνη το οποίο είναι πλέον λαογραφικό μουσείο. Επίσης μετά την ανάπλαση του χωριού μπορείτε να ξεκουραστείτε και να χρησιμοποιήσετε κάποιους χώρους για πικνίκ και καφέ. Στο χωριό αυτό δεν ζουν πλέον κάτοικοι παρ εκτός ενός φύλακα ο οποίος φροντίζει για όλα.
  • Για την επιστροφή σας στην Βυτίνα μπορείτε να ακολουθήσετε μια από τις εξής διαδρομές :

α) Χρυσοβίτσι - Ελάτη - Πυργάκι - Βυτίνα

β) Χρυσοβίτσι - Πιάνα - Αλωνίσταινα - Βυτίνα.

  • Και οι δύο διαδρομές πάντα μέσα από το ελατόφυτο Μαίναλο.
  • Σε πολλά σημεία των διαδρομών μέσα από το δάσος θα δείτε εκατοντάδες μελισσοκυψέλες. Είναι η εποχή όπου τα έλατα της Βυτίνας ανθισμένα προσφέρουν στις μέλισσες την λεγόμενη ΕΛΑΤΟΒΑΝΙΛΙΑ ώστε αυτές να παράξουν το γνωστό και πιστοποιημένο με ΠΟΠ μέλι Βυτίνας. Το μέλι Βυτίνας θεωρείτε από τα καλύτερα λόγω των πολλών βιταμινών - πρωτεϊνών και άλλων καλών ουσιών που περιέχει.
  • Το βράδυ στην Βυτίνα αφού ξεκουραστείτε δοκιμάστε τοπικές γεύσεις και φαγητά στα ταβερνάκια  του χωριού

Γ) ΚΥΡΙΑΚΗ :

  • Επίσκεψη στην μονή Παναγία Κερνίτσης για να παρακολουθήσετε την θεία λειτουργία και να γνωρίσετε αυτό το υπέροχο μοναστήρι γυναικών.
  • Θα σας προτείνουμε εδώ μια ιδέα που εμείς οι Βυτιναίοι από παλιά ακολουθούσαμε κατά την εορτή της κοιμήσεως της Παναγίας τον δεκαπενταύγουστο. Την ημέρα αυτή λοιπόν επειδή εορτάζει η μονή Κερνίτσης σχεδόν πάντα παρακολουθούσαμε την θεία λειτουργία στο μοναστήρι Πηγαίνουμε λοιπόν στο μοναστήρι με τα πόδια. Είναι μια διαδρομή 6 χιλιομέτρων βέβαια αλλά για μας ήταν και είναι ένας τρόπος εξαγνισμού.
  • Είναι σαφώς δύσκολο το περπάτημα των 6 συν 6 χιλιομέτρων για την επιστροφή , όμως είναι μια διαφορετική πρόταση. Σε όσους αρέσει το περπάτημα αλλά και σε όποιον αποφασίσει να το πραγματοποιήσει σαν μια εμπειρία σας εγγυόμαστε πως θα ανταμειφθεί ψυχικά - πνευματικά - σωματικά. Η διαδρομή έως το μοναστήρι είναι ασφαλτοστρωμένη και κατά το ήμισυ μετά το χωριό Νυμφασία μέσα από δέντρα και πράσινα γενικά τοπία.
  • Πάντως είτε έτσι είτε με αυτοκίνητο αξίζει να επισκεφθείτε την Μονή και να αφιερώσετε λίγο από το χρόνο σας.
  • Μεσημέρι Κυριακής φαγητό στη Βυτίνα ή στην Νυμφασία
  • Το απόγευμα της Κυριακής μπορείτε να το αφιερώσετε για να γνωρίσετε το χωριό μας περιμετρικά.
  • Βόλτα στο πάρκο της Δασικής σχολής Βυτίνας όπου θα δείτε μια ποικιλία από 1000 διαφορετικά κωνοφόρα δέντρα τα οποία έχουν φυτευτεί εδώ και 60 χρόνια.
  • Βόλτα στο εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής στη δυτική πλευρά του χωριού. Η ανάπλαση του χώρου καθώς και της πηγής κακούτσι, κάτω από το εξωκλήσι , έγιναν πρόσφατα από τον σύνδεσμό μας. Η θέα που προσφέρει το τοπίο είναι εξαιρετική. Μην την ΧΑΣΕΤΕ
  • Βόλτα στον λόφο του Προφήτη Ηλία , το ψηλότερο σημείο της Βυτίνας , όπου θα δείτε την Βυτίνα αλλά και την γύρω περιοχή πανοραμικά.
  • Βόλτα στην κάτω Βυτίνα , όπου βρισκόταν τα παλιά χρόνια η Βυτίνα βορειοδυτικά του χωριού. Η απόσταση είναι δύο χιλιόμετρα από την πλατεία. Εκεί θα βρείτε την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων όπου κάθε χρόνο 30 Ιουνίου πραγματοποιείται η πανηγυρική θεία λειτουργία.
  • Βόλτα στην άσπρη πλάκα , ένα σημείο πάνω στο δρόμο Βυτίνα - Αλωνίσταινα και 2.5 χιλιόμετρα από την πλατεία. Ακόμα ένα μέρος με πανοραμική άποψη της Βυτίνας ακριβώς κάτω από τα έλατα του Μαινάλου.

Δ) ΔΕΥΤΕΡΑ :

  • Την ημέρα αυτή ο Σύνδεσμος Φιλοπρόοδων Βυτίνας γιορτάζει. Έτσι λοιπόν πραγματοποιείται εορταστική πανήγυρις η οποία ξεκινά με την θεία λειτουργία στο εξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου και συνεχίζετε με γλέντι , φαγητό , παραδοσιακή μουσική και χορό στον περιβάλλοντα χώρο της εκκλησίας.
  • Το εξωκλήσι βρίσκεται αριστερά από την κύρια είσοδο του χωριού μας κατά 200 μέτρα και επάνω στην περιφερειακή οδό Τρίπολης - Πύργου. Ο Σύνδεσμός μας έκανε πρόσφατα ανάπλαση του χώρου και έχει πλέον την δυνατότητα να προσφέρει εκείνες τις ανέσεις που προϋποθέτει μια τέτοια εκδήλωση. Είναι ταυτόχρονα και ιδανικός χώρος για τέλεση κοινωνικών εκδηλώσεων όπως Γαμήλια τελετή ή Βάπτιση.
  • Μπορείτε λοιπόν να συμμετέχετε και να γνωρίσετε το τοπικό γλέντι μας
  • Το κρασί και ο χορός είναι για όλους.

Ελπίζουμε οι προτάσεις μας να σας βοηθήσουν και οι εντυπώσεις που θα σχηματίσετε να είναι καλές ώστε μεταφερθούν στούς φίλους και γνωστούς σας με τον καλύτερο τρόπο.


Διαβαστε Περισσότερα....

Σάββατο 26 Απριλίου 2008

Πηγή Κακούτσι

Με χαρά είδαμε να τελειώνει ένα ακόμα έργο που ξεκινήσε ο Σύνδεσμος Φιλοπροόδων Βυτίνας .
Ειναι η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου της πηγής κακούτσι .
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα αυτούς που ενίσχυσαν οικονομικά για την περάτωση του έργου.

Ειναι οι:

Αναστάσιος Βουτσελάς
Κούλα & Μάνθος Ματθαίου
Γεώργιος Μαρ. Πανταζόπουλος








Διαβαστε Περισσότερα....

Νυμφασία Πηγή

Μια βόλτα που κάναμε στην Νυμφασία πηγή διαπιστώσαμε μια όχι και τόσο καλή εικόνα για για την ιστορία της πηγής αλλά και για το ύψος των χρημάτων που δαπανήθηκαν για την διαμόρφωση του χώρου μέσω του προγράμματος leader.
Εδώ θα πρέπει να επέμβει ο Δήμος Βυτίνας και μάλιστα με ελάχιστα έξοδα.
Στην επόμενη φωτογραφία βλέπουμε μια ταμπέλα που δηλώνει πως δεξιά βρίσκεται η πηγή.
Πουθενά όμως δεν βλέπουμε τον δρόμο για την πηγή



Αν όμως κοιτάξουμε καλύτερα θα δούμε πως ο δρόμος προς την πηγή είναι πριν την ταμπέλα
Και αυτό διότι η ταμπέλα μάλλον έχει βγει από την σωστή της θέση και μετακινήθηκε πιο κάτω. Ίσως για να ξαποστάσει λιγάκι έτσι που την βλέπουμε στηριγμένη στο δέντρο.
Όταν όμως κάποιος την δει έχει ήδη προσπεράσει την είσοδο για την πηγή



Στις επόμενες δύο φωτογραφίες βλέπουμε τον δρόμο που θα μας οδηγήσει στην πηγή.

Θεωρούμε πως χρειάζεται μια αισθητική παρέμβαση ώστε να δηλώνει πως δεν είναι απλά ένας από τους πολλούς χωματόδρομους της περιοχής.




Στον κύριο χώρο της πηγής θα δούμε πως μάλλον δεν πολυενδιαφέρει εάν την πηγή επισκέπτονται άνθρωποι η τα ζώα των κτηνοτρόφων.¨
Ένας κάδος για τα σκουπίδια και μια μικρή ποτίστρα για τα ζώα σε απόσταση 10-15 μέτρων από την πηγή θα βοηθούσαν ώστε να γίνει η πηγή πιο καθαρή αλλά και πιο προσβάσιμη από τον επισκέπτη.
Η εικόνα που βλέπουμε μάλλον αποτρέπει τον καθένα παρά προσελκύει.
επίσης ένα τραπέζι και δύο απλοί ξύλινοι πάγκοι δεξιά και αριστερά ώστε να μπορεί κάποιος να καθίσει να πιει ένα ποτήρι νερό.
Και φυσικά το σπουδαιότερο. Μια επιγραφή με δυο λόγια για την ιστορία της πηγής. Να μάθει και ο κόσμος τι είναι αυτό για το οποίο δόθηκε επιδότηση 10000 ευρώ.


Η ανάδειξη και η προβολή των μνημείων και άλλων σημείων αναφοράς ενός τόπου δεν είναι μόνο τα εκατοντάδες μέτρα πέτρινων τοίχων.
Η σωστή διαχείριση αλλά και η συνεχής φροντίδα φανερώνουν πόσο σεβόμαστε τον τόπο μας.


Διαβαστε Περισσότερα....

Σάββατο 19 Απριλίου 2008

Πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου στη Νεστάνη Αρκαδίας

Στην Νεστάνη Αρκαδίας κάθε χρόνο γίνεται το πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου.

Είναι μια καταπληκτική εμπειρία να ζήσει κανείς όλη την διαδικασία του πανηγυριού που ξεκινάει από το πρωί με την θεία λειτουργία στη Μονή Γοργοεπήκωου.

Αφού τελειώσει η λειτουργία στην Μονή η οποία βρίσκεται ψηλά στο λόφο του γουλά οι τσιπιανίτες ( όπως αλλιώς λέγονται οι κάτοικοι του χωριού ) φορώντας την παραδοσιακή τους ενδυμασία κατεβαίνουν στην πλατεία του χωριού όπου και συνεχίζεται το γλέντι και ο χορός.


Διαβαστε Περισσότερα....

Πέμπτη 17 Απριλίου 2008

Γεωγραφικά όρια Βυτίνας




Ευχαριστούμε θερμα τον κύριο Λαμπρόπουλο Θ. Αθανάσιο
για την δημιουργία του χάρτη


Διαβαστε Περισσότερα....

ΤΟΠΟΝΥΜΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΒΥΤΙΝΑΣ







Ευχαριστούμε θερμα τον κύριο Λαμπρόπουλο Θ. Αθανάσιο



για την δημιουργία του χάρτη


Διαβαστε Περισσότερα....

Δευτέρα 7 Απριλίου 2008

Κρέας Γιούλμπασι

Η συνταγή θα ξαναδωθεί εκ νέου σε λίγες μέρες......


Διαβαστε Περισσότερα....

Κυριακή 6 Απριλίου 2008

Καγιανάς με χοιρινό παστό

Υλικά:

# 1/3 της κούπας του καφέ βούτυρο
# ½ κιλό παστό χοιρινό κομμένο σε λεπτές φέτες ή κομματάκια και ξεπλυμένο από το αλάτι
# 8 αβγά ελαφρώς χτυπημένα
# Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι. Προσθέτουμε το παστό κι σιγοβράζουμε για 10-15 λεπτά. Ρίχνουμε τα αβγά, γυρίζοντας το τηγάνι για να πάνε παντού. Τα αφήνουμε να πήξουν για 3-4 λεπτά. Με μια σπάτουλα ή με ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να πήξουν τα αβγά τελείως, αλλά να μην είναι πολύ στεγνά. Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε.

Μερικά εστιατόρια της Βυτίνας πουλάνε χοιρινό παστό που το φτιάχνουν μόνοι τους εάν θέλετε να αγοράσετε για το σπίτι σας.



Διαβαστε Περισσότερα....

Ημερολόγιο