WELCOME
Οι Αρκαδικοί θρύλοι έκαναν τον είρωνα Λουκιανό να διατυπώσει τον δηλητηριώδη υπαινιγμό. "Πολλή δ' η κατ' Αρκαδίαν μυθολογία, Δάφνηςφυγή, Καλλιστούς θηρίωσις, Κενταύρων παροικία και Πανός γοναί, Αλφειού έρως και ύφαλος αποδημία"  
Ελατοδάσος Μαινάλου - απάντηση από Δασαρχείο Βυτίνας Print

Προς Δασαρχείο Βυτίνας
                                                                                  Αρκαδία 24 Ιουνίου 2009

Κυρία  Μακαροπούλου

Τόσο εμείς του Διαδικτυακού Τόπου Arcadians αλλά και φίλοι, επισκέπτες της σελίδας μας και της Αρκαδίας αλλά και πολλοί ακόμα, κοιτάζοντας το ελατοδάσος του Μαινάλου, έχουμε διαπιστώσει ότι πολλά δέντρα έχουν χάσει το χρώμα τους και δείχνουν ασθενή. Θεωρούμε το Δασαρχείο Βυτίνας ως τον μόνο αρμόδιο Φορέα για τη σωστή ενημέρωσή μας.

Μπορείτε να μας μιλήσετε για την ασθένεια αυτή των ελάτων, τους κινδύνους που ενδεχομένως  εγκυμονούν  από αυτή για μεγαλύτερη επέκταση, τα μέτρα που έχετε πάρει ή σκοπεύετε να πάρετε, τα αίτια αλλά και όσα ακόμα κρίνετε ότι πρέπει να μάθουμε ώστε να έχουμε σωστή ενημέρωση;

Με εκτίμηση

Για το Arcadians.gr
Βασίλης Αναστασόπουλος (Ψάρι Ηραίας)
Ντίνος Μαρίτσας (Μαγούλιανα)


Η απάντηση του Δασαρχείου από την προϊσταμένη Δασολόγο Μαρία Λουΐζα Μακαροπούλου

Θέμα: "Νεκρώσεις δέντρων ελάτης στο Μαίναλο"
Βυτίνα 13 - 07 - 2009
Αρ. Πρωτ: 1835

     Σε απάντηση της ανωτέρω σχετικής επιστολής σας θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το φαινόμενο που παρατηρείται στο ελατοδάσος Μαινάλου και κυρίως στα όρια του, με έντονες ξηράνσεις δέντρων ελάτης, δυστυχώς είναι ένα φαινόμενο που δεν παρατηρείται για πρώτη φορά στην περιοχή μας. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά την δεκαετία του 1980 όπως και σε άλλα ελατοδάση της Ελλάδας και από τότε παρουσιάζεται αρκετά συχνά ιδίως μετά από περιόδους μειωμένων βροχοπτώσεων, όπως ήταν για το Μαίναλο και οι δύο προηγούμενοι Χειμώνες (μειωμένες βροχοπτώσεις, ελάχιστο έως καθόλου χιόνι).
     Σύμφωνα με τους ειδικούς ερευνητές που παρακολουθούν το φαινόμενο τόσο στο ελατοδάσος το δικό μας αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας, τα δέντρα καταπονούνται στην αρχή από την ξηρασία και δευτερογενώς προσβάλλονται από φλοιοφάγα έντομα. Τα έντομα προσβάλλουν τα δέντρα που έχουν καταπονηθεί από άλλους παράγοντες με βασικότερο την έλλειψη υγρασίας. Το πρόβλημα ωστόσο είναι αρκετά σύνθετο και εμπλέκονται και άλλοι βιοτικοί και αβιοτικοί παράγοντες που συντελούν στην καταπόνηση των δέντρων.
     Το μέτρο που προτείνουν οι ειδικοί είναι υλοτομία των νεκρών δέντρων και αυτό εφαρμόζει η υπηρεσία μας με συνεργεία υλοτόμων που εργάζονται αυτή τη χρονική στιγμή στη περιοχή μας.


Ε.Γ.Γ.Π.Π.
Η Δασάρχης Βυτίνας

Μαρία Λουΐζα Μακαροπούλου
Δασολόγος  

--------------------------------------------------------------------------------------
Για να διαβάσετε το έγγραφο απάντηση του Δασαρχείου Βυτίνας πατήστε εδώ.

Arcadians
Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

 
© 2024 Arcadians
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.