WELCOME
Στη πλατεία του Άστρους υπάρχει προτομή του Δ.Καρυτσιώτου, ο οποίος δώρησε 46 στρέμματα από το περιβόλι του, εκεί που στις 17/04/1823 συνήλθε η Β' Εθνοσυνέλευση.
Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας - Ένα καινοτόμο τεχνολογικό ταξίδι Print

 

Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας
Ένα καινοτόμο τεχνολογικό ταξίδι
στη γη του μύθου και της ιστορίας

Το ταξίδι της ΛΘ´ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΛΘ´ ΕΠΚΑ) περιφερειακής Υπηρεσίας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με έδρα την Τρίπολη και αρμοδιότητα στην Αρκαδία στον γοητευτικό κόσμο των μουσειακών εκθέσεων είχε ως αφετηρία το 2007. Τότε ξεκίνησε η κτηριολογική αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Μουσείου Τεγέας. Είχε συμπληρωθεί ένας αιώνας λειτουργίας του μουσείου, ο οποίος άφησε τα σημάδια της φθοράς του χρόνου στο κέλυφος του κτηρίου. Το έργο «Οικοδομικές και Η/Μ εργασίες επισκευής και εκσυγχρονισμού Αρχαιολογικού Μουσείου Τεγέας» εντάχθηκε στο Ε.Π. «Πολιτισμός» και χρηματοδοτήθηκε από το Γ´ ΚΠΣ, με φορέα υλοποίησης τη Διεύθυνση Εκτέλεσης Έργων Μουσείων του ΥΠΠΟΑ. Το μουσείο έκλεισε τις πύλες του για το κοινό, τα εκθέματα απομακρύνθηκαν και ακολούθησαν οικοδομικές εργασίες, που περιλάμβαναν μεταξύ άλλων διαμόρφωση νέας κεντρικής εισόδου, βοηθητικούς χώρους, όπως φυλακείο-εκδοτήριο-πωλητήριο, control-room, καθώς και WC που προβλέπει πρόσβαση σε ΑΜΕΑ, διαδρομές επισκεπτών, ηλεκτρολογικά δίκτυα και φωτισμό, δίκτυα πυρόσβεσης, θέρμανση και κλιματισμό. Το 2010 παραδόθηκε το ανακαινισμένο κτήριο στη ΛΘ´ ΕΠΚΑ. Αποτελεί σήμερα το μοναδικό αρχαιολογικό μουσείο της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας, το οποίο διαθέτει σύγχρονες υποδομές εξυπηρέτησης κοινού.

Η αναβάθμιση του κτηριακού κελύφους του μουσείου κατέστησε σαφή την ανάγκη για το σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός νέου προγράμματος αφήγησης της ιστορικής διαδρομής της Τεγέας μέσα στο μουσείο. Η μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη για τη νέα εκθεσιακή προσέγγιση εκπονήθηκε από τη ΛΘ´ ΕΠΚΑ, υπό τον γενικό συντονισμό της υπογράφουσας. Βασικοί συντελεστές σύνταξης των μελετών ήταν οι τακτικοί υπάλληλοι της ΛΘ´ ΕΠΚΑ, Γρηγόρης Γρηγορακάκης, αρχαιολόγος, Αθηνά Κούτση, αρχιτέκτονας μηχανικός, και Νέλυ Κλαδούρη, συντηρήτρια αρχαιοτήτων. Μαζί τους συνεργάστηκαν οι αρχαιολόγοι Ευαγγελία Αργυροπούλου, Ευγενία Ζούζουλα, Γεωργία Παπαδοπούλου και Γαρυφαλιά Σμέρου, ο τεχνολόγος πολιτικός μηχανικός Βασίλης Ζέκκιος και ο σχεδιαστής Γιώργος Κάππος. Δημιουργικά υποστήριξαν την προσπάθεια η αρχαιολόγος-μουσειολόγος Έλενα Γλύτση και η Ανεστέη Παρίση, αρχιτέκτονας μηχανικός, συνάδελφοι της Διεύθυνσης Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων. Τα επαινετικά σχόλια του Συμβουλίου Μουσείων του ΥΠΠΟΑ, κατά τη συζήτηση που ακολούθησε την εξέταση της μελέτης, ήταν η ηθική επιβράβευση για την επίπονη προσπάθεια. ..........

Η συνέχεια σε αρχείο pdf εδώ.

 

 

 

 

Arcadians.gr

 

 
© 2024 Arcadians
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.