WELCOME

Δροσερά κορίτσια τραγουδούν
Καθώς τρυγούν
και λεβέντες κάνουν χάζι ,
καθώς κοφίνια κουβαλούν.

 

 

Οι μεταφυσικές αντιλήψεις τού Ρήγα Print

Ο Ρήγας έχει μελετηθεί διεξοδικά σε σχέση πάντα με το πολιτικό πρόβλημα. Η πολιτική του σκέψη έχει ερμηνευθεί και παρερμηνευθεί επαναλημμένα. Αντίθετα, η θέση του στην ιστορία τών φυσικών επιστημών δεν έτυχε ακόμα πλήρους διερεύνησης. Η έρευνα αυτού τού τομέα δραστηριοποιήσεώς του θα αποφέρει σημαντικά οφέλη για την κατανόηση τής πολιτικής του ιδεολογίας, ή οποία παραμένει το κυρίως ζητούμενο αναφορικά με τον Ρήγα. Οι μεταφυσικές του αντιλήψεις, όπως διαφαίνονται ιδίως μέσα από το «Φυσικής Απάνθισμα», αποτελούν ένα σημείο αναφοράς -σταθερότερο από τα πολιτικά του κείμενα- για να κατανοήσουμε ποιος πραγματικά ήταν.

Πληθύς κόσμων και ηλιοκεντρικό σύστημα: οι μεταφυσικές τους προεκτάσεις

Σπουδαία επιστημονική «ανακάλυψη» απετέλεσε κατά την περίοδο ή πληθύς κόσμων. Κεντρικό θέμα για τίς φυσικές επιστήμες τής εποχής, το οποίο καθόριζε και τη στάση τού επιστήμονα απέναντι στην Εκκλησία, ιδίως στη Δύση. Οι υποστηρικτές τής πληθύος κόσμων ήταν συνήθως πολέμιοί της, ενώ όσοι δεν την αποδέχονταν έμεναν μακρυά από τα παπικά πυρά. Κάθε λοιπόν αναφορά σ’ αυτήν έπρεπε να γίνεται με προσοχή, ώστε να μην προκληθεί το κοινό αίσθημα.

Στο «Φυσικής Απάνθισμα» ο Ρήγας φαίνεται να αποδέχεται την ύπαρξη πληθύος κόσμων προσπαθώντας πάντοτε να αφήσει να υπονοηθεί περισσότερο ή πίστη σ’ αυτή τη θεωρεία, παρά να τη διατυπώσει ξεκάθαρα. Θεωρεί πιθανή την ύπαρξη ζωής στον Κρόνο ή τον Ερμή και, κρίνοντας με τίς ανάγκες τής γήινης ζωής, τη φαντάζεται αποκρουστική. Μία τέτοια θεώρηση τοποθετεί τον Ρήγα ανάμεσα στους οπαδούς τής Νεώτερης Φυσικής τής εποχής του. Η διαμφισβήτητη τής μοναδικότητας τής ζωής στον πλανήτη γή επέχει για την εποχή θέση σαφούς αμφισβήτησης τών παραδοσιακών μεταφυσικών αντιλήψεων.

 

Η συνέχεια σε μορφή Pdf.

 

 

 

 

 

 

Arcadians.gr

 
© 2024 Arcadians
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.