WELCOME
Στο Κοσμά της Κυνουρίας και στο κοντινό λόφο του "Προφήτη Ηλία" λέγεται ότι ο Λυκούργος έγραψε τους Νόμους του. Στο μέρος αυτό είχαν βρεθεί αγγεία κι' ενα αγαλματίδιο.
"Γένεσις" - Δραματοθεραπεία στην Αρκαδία Print

Από τις κυρίες Δήμητρα Σταύρου & Φώφη Τριγάζη.

«Είσαι έτοιμος για το πεπρωμένο σου;» (Άμλετ)

Η Δραματοθεραπεία είναι μία μέθοδος ψυχοθεραπείας αναγνωρισμένη παγκόσμια και η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που λόγω έλλειψης κονδυλίων κυρίως δεν έχει μπει επίσημα στο πανεπιστήμιο. Στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει σε όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα είτε σε πτυχιακό επίπεδο είτε σε μεταπτυχιακό ανάλογα την περίπτωση της χώρας.

Στην ουσία χρησιμοποιούμε την τέχνη, ιδιαίτερα τις παραστατικές τέχνες (το θέατρο, το δράμα, σωματικές δράσεις) ως διαμεσολάβηση για την θεραπεία. Στην Δραματοθεραπεία χρησιμοποιούμε διαφορετικές πηγές όπου κοινό χαρακτηριστικό τους είναι τα σύμβολα, όπως είναι το θεατρικό κείμενο, η μυθολογία, το παραμύθι κι άλλα προκειμένου να δουλέψουμε θεραπευτικά πάνω σε ένα θέμα.

Στο συγκεκριμένο σεμινάριο (είναι το πρώτο μίας σειράς πέντε σεμιναρίων που στοχεύουν να καλύψουν την πορεία της ανθρώπινης εξέλιξης μέσα από τον μύθο) θα δουλέψουμε το θέμα της βρεφικής ηλικίας και της σημασίας της στον ψυχισμό για όλη την ζωή του ανθρώπου στηριζόμενοι στο συμβολικό υλικό της μυθολογίας.

Διαλέξαμε την Αρκαδία γιατί εκεί αναφέρεται η γέννηση του Δία και η αρχή της τάξης των πραγμάτων στην ελληνική μυθολογία. Επίσης, η Αρκαδία είναι ο τόπος των Πελασγών που για πολλούς θεωρούνται η απαρχή των Ελλήνων.

Ωστόσο, δεν θα ήθελα να μας μπερδέψετε με δοξαστικές ομάδες όπως είναι οι νοσταλγοί των αρχαίων Ελλήνων ή κάτι άλλο. Είμαστε επιστήμονες που στηριζόμαστε στην μυθολογία μόνο και μόνο για τα σύμβολα. Θα δουλέψουμε στο σεμινάριο τόσο σε εσωτερικούς χώρους, όσο και σε εξωτερικούς αναδεικνύοντας τον πολιτισμό και την ιστορία της περιοχής που ενώ κατακλύζεται από τουρίστες τον χειμώνα για το φυσικό κάλος της λίγοι ασχολούνται με την ιστορία της και την σημασία που είχε στην αρχαία Ελλάδα; Στην δική μας περίπτωση είναι ακόμη πιο σημαντικός τόπος γιατί εκεί γίνεται η αρχή.

Ο Δήμος Γορτυνίας κατάλαβε την σπουδαιότητα για την περιοχή του εγχειρήματός μας (τόσο για τους κατοίκους και το όφελος που θα έχουν όσοι θελήσουν να συμμετέχουν σε ένα πολύ ποιοτικό σεμινάριο για το οποίο έχουμε δουλέψει τόσο και σε συνεργασία με πολλούς άλλους επιστήμονες-αρχαιολόγους, λαογράφους, ανθρωπολόγους κ.ά. όσο και για την ανάδειξη της σπουδαιότητας του αρκαδικού πολιτισμού) και μας πρόσφερε χώρο για την πραγματοποίηση του σεμιναρίου που είναι πρωτίστως βιωματικό. Μπορεί να συμμετέχει όποιος θέλει και δεν είναι απαραίτητο να έχει ξαναέρθει σε επαφή με την μέθοδο της Δραματοθεραπείας. Περιμένουμε να έρθουν άνθρωποι από την Αθήνα και την περιοχή της Πελοποννήσου κυρίως.

Το επόμενο σεμινάριο μας θα είναι πάνω στην παιδική ηλικία και θα πάμε στην Βόρεια Ελλάδα σε τρεις μήνες. Συσχετίζουμε τον τόπο, τον χρόνο, τον μύθο με την ανθρώπινη ανάπτυξη.

Για παράδειγμα επιλέξαμε να γίνει τον Δεκέμβριο γιατί τότε είναι η μεγαλύτερη νύχτα (το σκοτάδι) και από κει ξεκινά και μεγαλώνει και πάλι ο ήλιος (συντελείται δηλαδή η γέννηση και του νέου έτους).

Θα δουλέψουμε βιωματικά μέσα από την μέθοδο της Δραματοθεραπείας θέματα που έχουν να κάνουν με την βρεφική ηλικία. Τότε είναι που η σχέση με την μητέρα είναι πάρα πολύ σημαντική και καθοριστική για την ζωή του ανθρώπου αλλά και για το πόσο ασφαλής αισθάνεται ή όχι. Επίσης, είναι η εποχή που καθορίζεται η σχέση με το φαγητό και την φροντίδα του σώματος. Το πώς κάποιος εκφράζεται μη λεκτικά (καθώς εκείνη την περίοδο δεν έχει ακόμη λόγο το μωρό), το θέμα της τρυφερότητας στις σχέσεις και της επικοινωνίας. Την σημασία της αρκετά καλής μητέρας και του βλέμματός και της φροντίδας της στον ψυχισμό του βρέφους. Τον ρόλο του πατέρα που αισθάνεται απειλή μερικές φορές από την γέννηση του παιδιού που απολαμβάνει όλη την προσοχή της συντρόφου του. Πολλά θέματα σχετίζονται με την περίοδο αυτή και οι άνθρωποι που θα έρθουν ή θέλουν να δουλέψουν πάνω στην δική τους ιστορία, ή ενδιαφέρονται για τον γονεϊκό τους ρόλο είτε τους ενδιαφέρει η τέχνη και η μέθοδος της Δραματοθεραπείας ή τους γοητεύει το εγχείρημα που ενέχει και την περιπέτεια, την επαφή με την φύση, την τέχνη, τον πολιτισμό και την ψυχολογία.

=====================
Για περισσότερες πληροφορίες για την Δραματοθεραπεία στην Αρκαδία, επισκεφτείτε τον Σύνδεσμο στο
Facebook.

Για το σύνολο των σεμιναρίων πάνω στην ψυχική ανάπτυξη, επισκεφτείτε τον Σύνδεσμο στο Facebook.

Για επιπρόσθετες πληροφορίες, απευθυνθείτε στους συντελεστές της Δραματοθεραπείας στην Αρκαδία και την υπόλοιπη Ελλάδα, και συγκεκριμένα στις κυρίες:

Δήμητρα Σταύρου τηλ: 6945 350084
Φώφη Τριγάζη τηλ: 6936 726500

 

 

 


Arcadians.gr
Νοέμβριος 2014

 
© 2024 Arcadians
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.