WELCOME

Κόρη Μαγουλιανίτισσα τι μας κουνάς το χέρι
Μαζί θα το γλεντήσουμε τούτο το καλοκαίρι.
Θυμάσαι που σε φίλησα στον πλάτανο στη βρύση
και βάλαμε και μάρτυρες τα φύλλα του πλατάνου
Τα φύλλα τώρα πέσανε και ποιός θα μαρτυρήσει
Θα μαρτυρήσει ο πλάτανος, θα μαρτυρήσει η βρύση.

Τουριστική Ανάπτυξη Ν. Αρκαδίας - 8ο Παγκ. Αρκαδικό Συνέδριο Print

Στην Ελλάδα η εξέλιξη των τουριστικών μεγεθών των τελευταίων ετών κρίνεται - σε γενικές γραμμές - θετική. Αυτό, κυρίως, οφείλεται στα φυσικά πλεονεκτήματα της χώρας που προσδιορίζονται από το εντυπωσιακό μεσογειακό της τοπίο και τις ήπιες κλιματολογικές της συνθήκες. Σύμφωνα με μελέτη της McKinsey «Τουριστικός Στρατηγικός Σχεδιασμός 2021», η οποία υλοποιήθηκε για λογαριασμό του ΣΕΤΕ, τα επόμενα 8-10 χρόνια ο τουρισμός θα αποτελέσει κινητήρια δύναμη της ελληνικής οικονομίας. Οι διεθνείς αφίξεις αναμένεται να φθάσουν τα 22-24 εκατ. τουριστών με παράλληλη αύξησης της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι. Η συνολική εισφορά στο Α.Ε.Π. αναμένεται να φθάσει τα 45-48 δις. ευρώ και περίπου το 1 εκατ. εργαζόμενους στον τουρισμό, δηλ. 300.000 επιπλέον θέσεις εργασίας απ’ ότι σήμερα. Το σχέδιο αυτό απαιτεί επενδύσεις 3,3 δις. ευρώ ανά έτος για τα επόμενα 8 χρόνια, που θα διατεθούν για την αναβάθμιση των υπαρχόντων καταλυμάτων, τη δημιουργία νέων υψηλής ποιότητας και την ενίσχυση των ειδικών τουριστικών υποδομών.

Όμως, παρά τη γενικά καλή στατιστική εικόνα που παρουσιάζει διαχρονικά ο ελληνικός τουρισμός σε σύγκριση με τα διεθνή δεδομένα και τις δυνατότητες που έχει, τα τελευταία χρόνια η τουριστική βιομηχανία άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα κόπωσης (βλέπε Διάγραμμα 1). Η Ελλάδα θεωρείται χώρα φιλοξενίας τουριστών χαμηλής και μεσαίας εισοδηματικής στάθμης. Το τουριστικό της προϊόν είναι μέτριας ποιότητας. Συνεπώς, η τιμή του τουριστικού προϊόντος συνιστά το αποφασιστικό στοιχείο για την προσέλκυση τουριστών και φυσικό επακόλουθο είναι το ότι η ζήτησή του θα τείνει να στραφεί σε ολιγότερο τουριστικά αναπτυγμένες χώρες που έχουν χαμηλότερο κόστος εργασίας (π.χ. Τουρκία). Οι μέχρι σήμερα ενδείξεις καταγράφουν ότι η ποιοτική στάθμη των προσφερόμενων τουριστικών υπηρεσιών δεν βελτιώνεται, παρά την αυξητική τάση του τουριστικού ρεύματος. Αυτό οφείλεται, κυρίως, στα διαρθρωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η τουριστική βιομηχανία (Λαγός, 2011α:133 ).

Στόχος της εισήγησης είναι η διερεύνηση της υφιστάμενης παθογένειας της τουριστικής βιομηχανίας σε σχέση με τις επιδράσεις που προκαλεί η τρέχουσα «μνημονική» πολιτική στη δομή και διάρθρωση του ελληνικού τουριστικού μας προϊόντος, καθώς και η διερεύνηση των δυνατοτήτων τουριστικής ανάπτυξης στο νομό Αρκαδίας και η διαμόρφωση πλαισίου τουριστικής πολιτικής για την αντιμετώπιση των σχετικών επιδράσεων της οικονομικής κρίσης.

Μέρος της εισήγησης του Δημήτρη Λαγού (Καθ. Πανεπ. Αιγαίου, στο 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Αρκάδων, που πραγματοποιήθηκε στην Αρκαδία και στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο της Τρίπολης 25 – 31/7/2014.

Ολόκληρη η εισήγηση του κυρίου Λαγού, σε μορφή pdf εδώ.

 

 

 

 


Arcadians
2 Αυγούστου 2014

 
© 2024 Arcadians
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.